več
ime projekta:
Rajzefiber biro - nanoturistična agencija
kraj:
Maribor
naročnik:
Društvo Hiša! & BIO 50
velikost:
50m2
faza projekta:
realizirano 2014 - BIO50 Nagrada za najboljše sodelovanje / nominacija za interier leta 2014 - revija Hiše
avtor/ji:
Katja Beck Kos, Nadja Dodlek, Maša Kresnik, Samo Lorber, Kaja Pogačar, Maja Pegan, Niko Poljanšek, Tjaša Perović, Robert Veselko
fotografija:
Niko Poljanšek
opis:
Rajzefiber biro je bil del raziskovalne skupine Nanoturizem na BIO 50, 24. Bienalu oblikovanja Ljubljana. Nanoturizem je participativen, lokalno orientiran, »bottom-up« alternativni turizem, ki ponuja ustvarjalno kritiko , obstoječi , trajnostno nevzdržni in hitro rastoči panogi konvencionalnega turizma. Skupina Nanoturizem, pod mentorstvom Aljoše Dekleva in Tine Gregorič, je po izboru žirije (Konstantin Grcic, Saša J. Maechtig, Alice Rawsthorn) prejela glavno nagrado bienala, Nagrado za najboljše sodelovanje.Projekt je nastal izrazito lokalno - ne samo v smislu razumevanja lokalnega okolja, temveč tudi kot reakcija na premnoge izzive, s katerimi se sooča mesto Maribor. Projekt deluje kot urbani katalizator, tematizira problematiko praznih prostorov v mestu ter promovira razvoj mikroekonomij, ki bi mestu povrnile življenje. Rajzefiber je strateško umeščen v propadajoče staro mestno jedro, v zapuščen prostor bivše cvetličarne Ciklama. Skupnostno prenovljen prostor deluje kot večnamenska platforma za: raziskavo in izvajanje turističnih/kulturnih/umetniških aktivnosti, izmenjavo znanj, performativne dogodke in izobraževanje .
Vaš brskalnik je zastarel in več ni podprt. Prosimo prenesite si enega izmed modernih brskalnikov: firefox, chrome, internet explorer, opera, safari.